liesje van den berk
english
Nederlands
informatie
werk
blog
projecten
news
links


inschrijven voor de nieuwsbrief

expositie van der helstplein

Exposities in etalages bij Cleerdin & Hamer advocaten van der Helstplein 3, Amsterdam
Liesje van den Berk 17 september – 10 december 2015
Listen to the silence of the waves

Een expositie over een zoektocht naar overgave, stilte en de zee. De afgelopen jaren heb ik gewerkt aan het project Overgave aan het potlood. Overgave aan het potlood is een onderzoek naar mogelijkheden om werkelijk in het moment te zijn. Voor dit project heb ik in een aantal Artist in Residence in Portugal, Ierland en Zweden aan zee gewerkt. Door te leven en te werken met het ritme, geur, geluid en uitzicht van de zee heb ik een aantal nieuwe tekeningen gemaakt. In van der Helstplein zullen werken van deze verschillende plekken samen getoond worden.

In deze tekeningen geef ik mezelf over aan het potlood alsof ik in de zee ben en door een golf wordt overspoeld. De tekeningen zijn ontstaan vanuit mijn ervaringen met de zee. In mijn jeugd gingen we vaak naar zee vanwege mijn allergie. De zee is de plek waar ik het beste kan ademen. Ze creëert een openheid, vrijheid, stilte en een bewustzijn van mijn lichaam in de omgeving. Ik voel me onbelangrijk, maar desondanks meer levendig.

Naast mijn gevoel van vrijheid geeft de zee voor vele mensen vooral hoop op vrijheid, soms met desastreuze gevolgen van dien. In de nieuwsfoto’s zie ik in de houdingen van de bootvluchtelingen een andere overgave aan de zee. Ik zoek naar manieren om ook deze vorm van overgave een plek in mijn tekeningen te geven.

De zee is nu, maar ook meteen verleden tijd. Zoals tekenen teruggrijpen naar het verleden is en het ontdekken van nieuwe dingen tegelijkertijd. “Being present and representating at the same time”


Door Liesje van den Berk

Vanaf nu is mijn boek Geschreven Portrettten te koop via Blurb.
In Geschreven portretten staan tekening die zijn gemaakt voor het boekenbal 2011
met het thema “Curriculum Vitae – Geschreven portretten”.
Galerie 59 | Werken op papier
Liesje van den Berk & Camile Smeets
11 maart - 29 april 2012

Everything is Under Control from Liesje van den Berk on Vimeo.

boekenbal

15 maart 2011 waren mijn tekeningen te zien op het boekenbal.
Waaronder dit portret van Kader Abdolah. De tekeningen zijn speciaal voor het
boekenbal 2011 Curriculum Vitae - geschreven portret gemaakt.

bladzijde

In juni 2009 heb ik mijn eerste kunstboek uitgegeven bij het project Fata Morgana van Rust. Het boek toont de verschillende fases en werken van het project. Tekeningen, installaties en performances zijn aangevuld met teksten van de spelers, studenten Artiest Theater aan het Rijn IJssel College in Arnhem.

Het is een boek dat rust uitstraalt, maar is het echte rust? Bladerend door het boek, verandert rust algauw in onrust, stilte in rumoer. Het boek is in het midden om te vormen tot een wit tentje, een persoonlijke oase om gedachten in achter te laten of een Fata Morgana van Rust?

U kunt het boek bestellen door mij te mailen (liesje@liesjeberk.nl) of te bellen (tel:06-12145484). Daarnaast is het boek in de volgende winkels te koop:
Amsterdam: Boeki Woeki, Premsela, Minotaurus en Ton de Boer
Nijmegen: Augustinus, Bart kunst in Huis, Dekker v.d. Vegt en Roelants
Groningen: Boekhandel Godert Walter

Oplage: 500
Pagina’s: 48 pagina’s
Uitgave: in eigen beheer
Prijs (incl. btw): € 25,-
Concept: Liesje van den Berk

voorbeeldtentje

Grensverleggend
Performance tijdens de opening van de Kunstfietsdagen in Houten

Fata Morgana van Rust
Ervaringstheatervoorstelling